lördag 24 april 2010

Smarrigt till helgen!

Jag satt och "bläddrade" i en nättidning och denna bilden kom upp...



Bild lånad från Allt om mat.

... och fick alla mina smaklökar att börja dregla.

Jo, jag är överförtjust i cheesecake. Och i ostkaka. Och andra former av efterrätter med ost i, dvs mjukost. Min absoluta favorit är ju Tiramisu... fylld med en kremig härlig mascarpone. Mums!!
Vet inte om min vurm för ostkaka går genetiskt tillbaka till min smålandssläkt. Skulle nog tro att det är så. Jag är uppvuxen med "ostkaka sedan bröstmjölken", som man säger. Fast jag fick ju ingen bröstmjölk... kanske det var ostlöpe i stället. *blink*

Hur som helst så bjuder jag er på två recept inför helgen. Först ett på Cheesecake New York som jag hämtat från Allt om mat (där kan man hitta mycket läckert...).

Receptet är för 8 personer.


Ingredienser
12 st Grahamskex, eller digistivekex
75 g Smör
3 msk Strösocker


Fyllning
2 pkt naturell färskost, (à 200 g)
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
3 st ägg
1 st citron

Garnering
Hallon, el andra färska bär

Tillagning
  1. Sätt på ugnen175 grader. Krossa kexen i matberedare. Smält smöret och blanda med kex och socker. Täck botten och kanter på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 8 min. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
  3. Rör färskosten mjuk med elvisp. Tillsätt den kondenserade mjölken. Vispa i äggen, ett i taget. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Pressa saften ur citronen, mät till ca 1/2 dl. Vispa ner skal och saft i smeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna i formen innan den lossas och garneras med bär och citronmeliss.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~





Det andra receptet är ju naturligtvis Tiramisu!
Fritt översatt betyder det "stiger mig åt huvudet" eller "för mig uppåt". Ja nog får jag lyckokänslor när jag äter denna efterrätt... den är såååååå god!!


Recept för 6 personer

Ingredienser
2 paket à 200 g Vicenzo Ladyfingers
(finns att hitta i välsorterade affärer som Maxi och Ica Supermarket)
400 g Mascarpone
4 st Ägg
100 g Strösocker
2 koppar mycket starkt kaffe, typ espresso
30 g Kakao
2-3 msk Amaretto el sherry, el liknande




Tillagning
  1. Vispa äggulorna med sockret till en vit porös smet. Vänd ner mascarponen i äggsmeten och tillsätt hårt vispade äggvitor.
  2. Lägg fingerkexen, doppade i kaffe och amaretton, på rad i en rektangulär form. Häll hälften av den krämiga smeten över. Lägg sedan ytterligare ett lager med kaffe/likördoppade fingerkex och häll resten av smeten över.
  3. Avsluta med att sila kakao över. Det ska vara ett tjockt täckande lager.
Låt stå några timmar, gärna över natten innan efterrätten serveras kall.



Jag hoppas att dessa recept kan vara till hjälp inför helgen och eventuella bjudningar. Annars går det lika bra att njuta av utan gäster. Jag har provat!

Nu ska jag passa på att njuta av solen som tittar fram.... får se om jag får lite tid över i mitt fortsatta krig med kirskålen.

Ha en skön helg, alla goa ni!



PS. Ber om ursäkt för olika storlekar på typsnitt etc... Blogger kör sitt eget race idag. *suck*

6 kommentarer:

  1. Nu blir jag sugen på att baka....åh, vad gott det ser ut!

    Baka blir det i och för sig idag...har lovat ungarna hembakt pizza...det är ju inte så tokigt det heller....

    Ha det bra!

    Kram,
    Anette

    SvaraRadera
  2. Hej Willewira! Du verkar lika förtjust i efterrätter som jag. Synd att det är så syndigt gott om kalorier i dessa härliga skapelser!
    Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  3. Idag var det ju livsfarligt att titta in till dig, men som tur är så hinns det inte med något bak mer än till gårdsbutikens kunder..:0) är faktiskt i vatten hålet och idkar trädgårdsarbete, att leva med två trädgårdar kräver ju sitt och det var ju den situationen jag aldrig mer skulle hamna i...nja...men det blir nog så bra så..hoppas ni har en skön helg, kramen

    SvaraRadera
  4. Älskar också cheesecake, ostkaka........ och pannacotta, mums.

    SvaraRadera
  5. Cheescake är gott, Tiramisu har jag nog sjutton aldrig smakat tror jag.
    Men ostkaka....
    Det är grejer det. Så gott det är.
    Brukar köpa en frödinge ibland när vi är över och handlar. Som bara jag äter, för gubben tycker inte om det. Då har jag hjortronsylt till. Varm. Så vispgrädde, mums.

    Nu blir det däremot en kopp te. Sitter och huttrar efter att ha suttit i solen på verandan idag.

    Ha nu en helt fabelaktig lördagskväll vännen.
    Kramen från Digernes.

    SvaraRadera
  6. Tack för receptet...:) Det ser så gott ut! Här finns en till som älskar ostkaka...smaken, konsistensen, ja allt! Livsfarligt gott...:)

    KRAM Helena

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails