måndag 12 april 2010

Vårtecken 6 och 7

- Att dö en smula... ger liv!

Efter en veckas ledighet, även från bloggen, så är jag tillbaka med nytt vårtecken Om fler vårtecken kan du läsa om du klickar på bilden VÅRTECKEN i högra spalten eller hälsar på hos Viveka på Humlebacken.

Solen skiner och fönstren behöver tvättas... det är ett vårtecken om något!!

Men det ska jag inte ta upp idag. Jag har nämligen inte tid att tvätta fönstren just nu. Ska strax börja jobba. Nej, jag ska ta upp vikten av att dö en smula för att kunna leva ännu mer. Hm... tänker du nu... "vad menar hon?"

Jo, för att naturen ska kunna blomma ut som den gör om våren så behöver den dö en smula. Inte helt ut, för då är det ju kört. Det vet vi alla. Utan den behöver vila, eller snarare sova, under en längre tid, för att få kraft till nya dagar. Dagar i full blom. Naturen behöver sin törnrosasömn. Därför har en lång vinter som den gångna varit något av det bättre för naturen. Den har fått ett täcke (snön) som värmer och skyddar från kylan och den har fått vakna i långsam takt. Alla vet vi ju hur förödande det kan vara för t ex ett äppelträd om det blommar februari och sen kommer en köldknäpp som tar blommorna. Ajöss med äpplena det året.Ändå var det med sorg jag knipsade av blommorna på mina nyinköpta Mårbacka pelargoner. Men det var så jag skulle göra, enligt Bosse i Äntligen hemma. Och jag som inte är någon pelargonexpert lyssnar till dem som vet bättre.
Ska pelargonen bli mer tät nertill så behövs kraften i rötterna och då tar man bort blommorna och alla synliga knoppar. De tar enorm kraft från rotsystemet i blomman och gör så att den istället blir lång och gänglig. En sådan blomma vill jag inte ha så jag tog sats och knipsade av de vackra blommorna. Aj, det gjorde ont! Mer i mig än i blomman skulle jag tro.

Hur som helst är det ett sant vårtecken - vill du att din pelargon ska bli vid, tjock och vacker hela sommaren så ska du knipsa bort de vackra blommorna, gärna toppa den också, på våren.
Och det har jag alltså gjort nu... Snyft!


Blommorna ställde jag i en lite vas att njuta av... det går det också.Ha nu en underskön vårdag, alla vänner därute!!

6 kommentarer:

 1. Avklippta pelargonblommor i vas var ríktigt sött!
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 2. Visst gör det ont i en men dom kommer att bli så kraftiga och fina, hoppas allt är väl med dig och ha en fin vecka, kramen

  SvaraRadera
 3. Jag måste köpa pelargoner. Måste köpa pelargoner....
  Måste komma ihåg det.
  De är så vackra. Tack för tipset förresten. Nu vet jag varför mina pelargoner blir en meter höga med en gren....
  Kramen syster yster.

  SvaraRadera
 4. Jag har dragit upp ett gäng pellisar från sticklingar och nu äntligen börjar första knopparna på Mårbacka komma, då ska man knippsa bort dom! Det skär i hjärtat! ;-)

  Jättefin blogg!

  // Camilla

  SvaraRadera
 5. Åh, det var som att läsa dikten av Karin Boye, visst gör det ont...

  Jag vet att mna ska klippa av de första skotten men ibland kan jag inte bara förmå mig till det...Den där första knoppen är ju så ljuvlig när den kommer.

  Förresten så inbillar jag mig att jag gillar långa och rangliga pelargoner, hahaha.

  Härlig läsning ifrån dig vännen. Håll tummarna för mig i helgen då det är dags för mig att vara med på dukningstävling på mässan.

  Ha det så gott.
  Kraaam
  Melinda

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails