onsdag 10 februari 2010

Semlan - en kär gammal bulle...

Igår hade vi besök av några goda vänner och vad är inte mer passande än att på en tisdag bjuda på vinterns, kanske käraste, bulle - SEMLAN!
Så jag ställde mig att baka vetebullar, blanda mandelmassa och vispa grädde och så här blev resultatet.



Min nyfikenhet över semlans uppkomst och historia väcktes av Sonens idoga frågande om vilken dag som var fettisdagen. Det hade jag ju ingen aning om så jag tog tillfället i akt att titta efter i Wikipedia och vad som står att läsa om semlan där....

Läs du också!

Lite kortfattat kan jag berätta att semlan även kallas fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg (då den serveras i ett fat med mjölk).
Förr åt man semlan enbart på fettisdagen, som i år infaller den 16 februari, under fastlagen. Men den traditionen är ju sedan länge bruten. Nu kan man köpa semla redan innan jul på sina ställen. (Som om den feta julmaten inte räcker...)

En liten rolig historisk anekdot är att semlan varit del i en kunglig död...

Den 12 februari 1771 (fettisdagen) avled den svenske konungen Adolf Fredrik (Gustav III:s far). Detta ska alltså ha skett efter att han förätit sig på bland annat semlor.

Så mina vänner... se upp med semlan! Ät inte för många... hur man nu kan låta bli??



Två tips som avslutning:

Tips 1:
Är du i Linköping rekommenderar jag Wasa Bageriets semlor - de är ljuvliga!!!
Om du gillar mandelmassa vill säga... (Bageriet hittar du bakom Stora Teatern.)

Tips 2:
Mandelmassan blir mycket godare om du kör den i mixern tillsamman med det urgröpta bröd et från bullen, en skvätt vispgrädde och lite vaniljsocker (går även att använda vaniljvisp). Mixa så du får en mjuk, men inte rinnig, konsistens. Tyvärr har jag inga exakta doseringar då jag själv alltid kör på en liten höft...

Skulle så gärna bjuda er alla på en semla, men hur lätt är det så här via bloggen.
Får bli en bild istället...

Låt er väl smaka... med ögonen!!



Bild från Alltommat.se

Om du inte har receptet på semla så hittar du det här!
Själv är jag inte så förtjust i kardemumma så den brukar jag ta bort. Men det är ju frivilligt.


Ha en skön dag och ät inte för många semlor!


10 kommentarer:

  1. Nä men nu tror jag att jag smäller av.... jag kommer från Linköping och under min barndom jobbade min bästa kompis mamma på Wasa Bageriet! Vi åt semlor varenda tisdag därifrån efter att vi haft ridskola...

    Sen dess har jag letat... och letat... men aldrig har jag hittat en semla som smakar lika gott som då... där i Linköpings Wasa Bageri!

    Vilket sammaträffande att du tipsar om det... fick gåshud! För jag har tänkt mycket på just deras semlor de senaste dagarna!

    Kramar från Jenny!

    SvaraRadera
  2. Middag i stugan.

    Semlan är god den.
    Saknar den godaste som finns, nämligen från ett bageri i Kneipen i Norrköping.
    Här i nabolandet ska jag säga finns inga semlor.
    De har något som heter fastelavensbolle.
    Det är en slät bulle, med HALLONSYLT och vispgrädde! Var är mandelmassen? Varför hallonsylt?
    Men bävar....
    Så jag smaskar en semla när vi far över gränsen.

    Njuter av din bild på ett bakverk. Det går man iallafall inte upp i vikt av hihi.
    Kramen goaste.
    Synnöve.

    SvaraRadera
  3. Mums! Har dock klämt i mig fler semlor i helgen, hups... Får nog lugna ner mig lite med semlorna nu, men de är ju så goda. Kram Marie

    SvaraRadera
  4. hej
    oj såå gott de ser ut, kul att läsa lite om den goda bullen oxo =) själv proa jag en variant med blåbärsgrädde och vaniljkräm i stället för mandelmassa, jätte god men inte är de en semla precis =) önskar dig en skön dag
    kramar pia

    SvaraRadera
  5. Åhhhh vad gott med semla!!!!!Var på Maxi huset i lördags och åt Winersemla bara å himla underbart gott.Ha en skön torsdag.Har börjat följa din blogg.Varmkram Rita ♥

    SvaraRadera
  6. Nämen, jag vill ha en semla!

    Kram till söta gumman.:-) Kram

    SvaraRadera
  7. Har inte ätit någon semla ännu i år... men nu blir det nog en sådan snart. Men jag får väl hålla tillgodo med de som finns här i stan...
    kram
    Marie

    SvaraRadera
  8. Tyvärr inget för mig...mandel...:0( ifall jag ska äta någon så måste jag beställa i förväg så det blir aldrig av ..skillnad när vi hade ett kondis till granne en gång i tiden när ungarna var små..

    Hoppas allt är väl med dig ..här går det undan med butikens födelse, går ut i helgen med inbjudan till bloggfest, ha det gott, kramen

    SvaraRadera
  9. Hejsan svejsan!
    Vad kul att få läsa lite om semlan, det saknar jag ju....Skulle kanske försöka baka själv, jag bara undrar hur lätt det är att få tag i mandelmassa här. Marzipan är svårt att få tag i.
    Hur är det med dig?
    Hoppas du har en trevlig helg.
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  10. Hello there!
    Jag talar till er från USA med hjälp av Google översättare.
    Dina bullar är samma jag såg på en annan blogg och jag tänkte att ni kanske vill se också.

    http://www.sugarpiefarmhouse.com/blog
    Bläddra ner tills du ser dem :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails